Tájuk háza – házunk tája* Nyitott házak hétvégéje Balatonalmádiban
2023. szeptember 22-24.
Mit jelent a rendezvény neve: Pomerium?
Kik a Pomerium szervezői?
 

A Kortárs Építészeti Központ, a KÉK Tájtéka projektjének egyik közösségi eseménye Balatonalmádiban talált otthonra. Maga a projekt a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának elősegítéséről, támogatásáról szól, közelebb hozni és kézzel foghatóvá tenni a helyet, ahol élünk, s melyet otthonunknak nevezünk (Az előzményekről az Új Almádi Újság 2023. februári számában olvashatnak – szerk.). Hogy mi az a Pomerium és miről szól majd ez a rendezvény, arról Kajári Gyulával, a Pénzügyi, Településfejlesztés és Környezetvédelmi Bizottság elnökével, a szervezők egyik tagjával beszélgettünk.

  • A szeptemberi program hasonló a KÉK évek óta sikeres rendezvényéhez, a Budapest100-hoz, hiszen mi is lakóházakat és középületeket nyitunk meg a látogatók előtt. Célunk, hogy bemutassuk az épület egykori és jelenlegi történetét, a lakókat, felhívjuk a figyelmet az épített örökség értékeire, s közben igyekszünk összehozni a város közösségét különböző, nem csupán építészéti programok segítségével. A rendezvény anyagi hátterét az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program biztosítja.
  • Mit jelent a rendezvény neve: Pomerium?
  • Maga a latin szó Róma határát jelenti, mi azonban az ismert almádi író, Sarusi Mihály egyik írásából kölcsönöztük a nevet. Az írás a szombathelyi irodalmi folyóirat, az Életünk 2022. év végi számában jelent meg Rómaiak Almádiban …Pomeriumban? címmel, melyben a Kompolthyak ezen a néven emlegetik településünket. S bár maga a név a római korban – természetesen – nem Almádi neve volt, mégis úgy gondoljuk, hogy ez egy izgalmas, különleges és sokatmondó elnevezés. (A latin pomum almát jelent.)
  • Kik a Pomerium szervezői?
  • A Kortárs Építészeti Központ mellett két helyi civil szervezet, az Almádiért Közalapítvány és a Bauxitkutató Természetjáró SE adja a rendezvény formai keretét. A szervezők a két szervezet elnöke, Juhászné Vincze Eszter és Dankó Friderika, valamint Blázsi Ágnes, Boros László, Nagy Veronika és jómagam, aki a várost képviselem. Csapatunkat erősítik még helyi kötődésű régészek, Fekete Fruzsina és Papp Attila is.
  • Szeptember végi hétvégére tervezik a rendezvényt, de lehet-e már most ismerni néhány részletet?
  • A Pomeriumnak nem az a lényege, hogy Balatonalmádi nevezetességeit bemutassuk, hiszen ezt megteszi sok másik helyi program. Sokkal inkább az, hogy a település életében fontos épületeket bemutassuk, az épületek története által meséljünk a város régmúltjáról, ismerjük meg a régi házak mai lakóit, hogy mi változott az évtizedek alatt. Szeretnénk, ha maguk a lakók vagy a leszármazottak mesélnének arról, hogy milyen volt a századelő Almádija. Most tartunk ott a szervezésben, hogy a bemutatandó házak listáját állítjuk össze és a következő hetekben felkeressük a tulajdonosokat, leszármazottakat, a lakókat, és kérjük őket az együttműködésre. Tervezzük olyan izgalmas épületek bemutatását, melyek jelenleg nem üzemelnek, zárva vannak, vagy már nem is léteznek, de korábban fontos szerepet töltöttek be Almádi életében. Ilyen pl. a Postás Üdülő impozáns épülete, de megidézünk egy hangulatos estét a Zsák Vendéglőben, elmeséljük a Pannónia nem mindennapi történetét, de szeretnénk megmutatni azt is, hogy pl. Budataván hol készültek Füke Sándor híres vitorlásai.

A szervezők ígérik, hogy a program részleteiről folyamatosan beszámolnak, de a dátumot, vagyis szeptember 22-24-i hétvégén már most érdemes bejelölni a naptárban!

JVE